Nieuwe generatie chauffeurs wil zuiniger en efficiënter

Amsterdam 21 april 2012. Tijdens de Bedrijfswagen RAI is Roy Scholten van Action Service & Distributie uitgeroepen tot meest brandstof-efficiente chauffeur van Nederland. Gedurende de wedstrijdperiode van een een maand wist hij 17,8 procent efficienter met zijn brandstof om te gaan dan het Nederlandse gemiddelde. De andere ereplaatsen waren voor Ron Rombouts (Taks van Gils) en Wil van Wezel (Mercuur).

De wedstrijd werd georganiseerd door de overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (OSC). Willem Bos, voorzitter van OSC: We willen bewijzen dat de huidige chauffeur een vakman is die veel invloed kan uitoefenen op het gebruik en verbruik van brandstof. Bij deze wedstrijd ging het niet per se om zuinig rijden, maar om het totaalplaatje. Via Driver Fuel Efficiency meten we wat daadwerkelijk het aandeel van de chauffeur is. Alleen het gedeelte waar hij daadwerkelijk invloed op heeft, is voor ons belangrijk.

Winnaar Roy Scholten, die zichzelf een jaar lang de meest brandstof-efficiente chauffeur van Nederland noemen, was zichtbaar opgetogen met de grote wisselbeker. Hij reed 17,8 procent efficienter dan het Nederlandse gemiddelde, een prestatie van formaat. Het is prettig om aan de hand van elektronica te merken op welke punten ik mijn brandstof-efficiente nog kan verbeteren.

Scholten logde iedere avond in om te kijken hoe hij gescoord had, wat zijn gemiddelde was en wat eventueel nog verbeterd kon worden. In een maand tijd heeft hij zichzelf met 13 procent verbeterd. Door beter te anticiperen en adviezen op te volgen, haal ik meer uit mijn vrachtwagen. Dat is goedkoper voor de baas, maar ik word er zelf ook veel rustiger van. Natuurlijk is bonus ook mooi meegenomen.

Ruud Jansen, teamleider transport bij Action, spreekt over een nieuwe generatie chauffeurs, die meer aandacht heeft voor materiaal, brandstof en milieu. Bij Action stimuleren we alle chauffeurs om mee te doen. In de kantine hangt een scherm met tussenstanden en we merken dat er veel onderlinge concurrentie is. Ook op Facebook geven chauffeurs elkaar tips om beter te rijden. Action heeft een tachtigtal vrachtwagens met Lean Haulage voorzien, het meetsysteem voor Driver Fuel Efficiency.

De drie finalisten van de competitie reden 14,9% brandstof-efficienter dan het Nederlandse gemiddelde. Als alle Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hetzelfde resultaat zouden halen, zou dat resulteren in maar liefst 1,5 miljoen ton minder CO2 uitstoot, of een besparing van 584 miljoen liter brandstof (2.6 kg CO2 per liter).-

De top drie van dit jaar doet automatisch mee aan de Europese verkiezing in 2013.
-Berekeningen zijn gebaseerd op CO2 uitstoot cijfers van het CBS voor 2010