BLIJF UIT DE DODE HOEK, VVN & TOSCON

Verkeersveiligheidsproject Dode Hoek op 14 + 15 mei bij Toscon

Al een aantal jaren op rij stelt Toscon in samenwerking met Nooteboom bedrijfsterrein, medewerkers en rijdend materieel ter beschikking voor de praktijklessen van het verkeersveiligheidproject Dode Hoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Wijchen.

Willem, werkvoorbereider van de divisie Reparatie is vanaf het eerste begin betrokken bij het project. Elk voorjaar nodigen we samen met VVN de basisscholen in Wijchen en omgeving uit om met groep 7 en 8 aan het project deel te nemen. Het is juist voor de hoogste groepen belangrijk, omdat die kinderen binnenkort naar de brugklas gaan. Op de fiets gaan ze dan het dorp uit en de wijde wereld in. Veel kinderen moeten een aardig eindje fietsen naar de middelbare school. Het is dan van groot belang dat ze de gevaren in het verkeer onderkennen.

De kinderen komen per fiets naar ons terrein. Daar krijgen ze eerst een film van VVN. Daarna is het tijd voor de praktijkles op ons terrein waar twee trucks met trailers en chauffeurs klaar staan. In kleine groepjes nemen de kinderen plaats in de cabine. Tegelijkertijd loopt een ander groepje om het voertuig heen. De kinderen mogen om de beurt plaatsnemen op de chauffeursstoel om zelf ervaren wat je als vrachtwagenchauffeur wel en niet ziet. Klasgenoten gaan dan voor of opzij van de vrachtwagen staan. Ze zijn tot hun stomme verbazing van de chauffeurs niet te zien! Ze staan in de Dode Hoek. Door wat verder weg te gaan staan, worden de kinderen wel zichtbaar vanaf de chauffeurstoel. Aan de kinderen die om de vrachtwagen heenlopen, demonstreren we dat als zij de chauffeur kunnen zien, de chauffeur de kinderen ook kan zien. We oefenen oogcontact, via de spiegel, en het opsteken van een duim naar elkaar als je elkaar ziet. Dat zijn praktische tips. De kinderen zijn over het algemeen leergierig en enthousiast. Het maakt ook echt indruk dat ze door de chauffeur niet worden gezien als ze in de dode hoek staan.

Willem werkt met plezier mee aan de jaarlijkse verkeersles. Het is leuk om te doen en het is zonder meer zinvol. Een kind is en blijft kwetsbaar in het verkeer. In een paar dagen tijd ontvangen we tientallen leerlingen van 8 tot 12 basisscholen. Als we ook maar een verkeersongeluk kunnen voorkomen met deze verkeersles, dan is het resultaat al fantastisch. Het initiatief trekt ook de belangstelling van de media. Journalisten van Radio Gelderland, de lokale kranten en De Gelderlander komen kijken om er een verslag van te maken.
We leren de kinderen om zich in het verkeer op te stellen aan de rechterzijde van de achterkant van een vrachtwagen. Altijd drie meter bij de vrachtwagen vandaan. En we leren ze vooral waar ze niet moeten staan