Voorspellend onderhoud om onvoorspelbare trailer reparaties te voorkomen

Vlootbeheerders vertrouwen al jaren op kalenders of mechanische storingen om te beslissen wanneer ze hun trailers onderhouden. Maar in een zeer competitieve transportmarkt met lage winstmarges kan een slimme onderhoudsstrategie met voorspellend onderhoud de uptime van uw trailer maximaliseren. En zo belangrijk concurrentievoordeel opleveren.

Een aan de kant van de weg staande trailer of oplegger is een gevaar voor de veiligheid van uw bestuurder, uw voertuig en andere weggebruikers. Storingen kunnen daarbij kostbaar zijn qua onverwachte reparaties en verlies van productiviteit van de vloot. Een goed geplande onderhoudsstrategie verlengt dan ook de levensduur van de oplegger en verlaagt de algehele onderhoudskosten.

McKinsey’s rapport uit 2017 “Artificial Intelligence: The Next Digital Frontier” voorspelt dat kunstmatige intelligentie in de toekomst zal leiden tot een overstap van “preventief” naar “voorspellend” onderhoud. Wat zijn deze concepten en waar staan we nu?

 

Voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud vergt een database met gegevens van vele jaren en van een grote verscheidenheid aan type vrachtwagens en trailers. Met deze data is het mogelijk te voorspellen hoeveel potentieel er is voor een aankomende storing voor bepaalde onderdelen. Met deze informatie kunnen vlootbeheerders beslissen om actie te ondernemen.

Dit onderhoudsplanning proces was voorheen beperkt tot de combinatie van menselijke ervaring en handmatige rapportagetools. Nu kunnen we met technologie potentiële storingen analyseren op basis van real-time informatie die wordt gecommuniceerd vanuit uw vrachtwagen en trailer. Handmatige processen worden op die manier volledig geautomatiseerd. [bron: Fleet Equipment Magazine]

Klanten kiezen steeds vaker voor een ‘predictief onderhoud’ programma om zo te profiteren van de nieuwste technologieën, waaronder telematica. Externe diagnose software is tegenwoordig beschikbaar op veel trailers en vrachtwagens, en geeft in real-time belangrijke gegevens door aan fleetmanagers.

 

Software

De actuele live data die wordt gegenereerd door trailers en vrachtwagens, onthult veel over de technische situatie: van brandstofverbruik in combinatie met toerental, de bandenspanning en overbelasting van de lading tot het monitoren van koeltemperaturen.

Doorgaans integreert de software deze gegevens met informatie van de oorspronkelijke fabrikant van de trailer die beschrijft wat te verwachten is over slijtage van onderdelen onder verschillende kilometerstanden, weers- en gebruiksscenario’s. Aanvullende informatie is afkomstig van historische gegevens die zijn gegenereerd door andere vergelijkbare trailers in uw vloot.

Alle gegevens worden door de software naar voorspellend onderhoud omgezet via een algoritme om een ​​geavanceerd beeld te vormen van het onderhoud dat nodig is om onvoorziene problemen te voorkomen. Zo kan voorspellend onderhoud de fleetmanagers helpen analyseren wanneer ze een versleten turbo moeten vervangen, het uitlaatsysteem moet worden vernieuwd of de reeferunit onderhouden moet worden om een ​​mogelijke storing te voorkomen.

 

Kostenvoordelen

Voorspellend onderhoud repareert voordat problemen zich ontwikkelen die tot onverwacht hoge kosten kunnen leiden. Voorspellend onderhoud tegen een voorspelbare kostprijs stelt u in staat om uw vloot maximaal op de weg te hebben, de reparatiefrequentie voor alle trailers te verminderen en uw eigen onderhoudswerkplaats te minimaliseren. U hoeft niet langer een grote voorraad reserveonderdelen aan te houden en kunt voortaan onderdelen eenvoudig op ‘just-in-time’-basis bestellen, waardoor u extra stress, kosten en opslagruimte bespaart.

Jennifer Roubaud van Dataiku schreef een blog in Fleetnews over de voordelen van voorspellend onderhoud en citeerde het voorbeeld van Traffilog America, een ontwikkelaar van voorspellende onderhoudssystemen. Zij gebruiken de software om de prestaties en veiligheid van de bestuurder te bewaken en om leveringsroutes te optimaliseren. De voorspellende onderhoudssoftware van Traffilog America bewaakte een gaspedaal positie op een bus. Inzichten uit de gegenereerde gegevens hebben ertoe geleid dat het busbedrijf het pedaalgebruik aanpaste, waardoor het wagenpark een indrukwekkende 30% aan brandstofkosten bespaarde. Voor een ander bedrijf verminderde predictief of voorspellend onderhoud de vervanging van remblokken met 30%.

 

Preventief onderhoud

Veel van de klanten bij TIP en Toscon kiezen voor preventief onderhoud. De aanpak van preventief onderhoud is gebaseerd op een onderhoudsschema, vaak gekoppeld aan de specificaties van de fabrikant. Dit kan het vervangen van de olie om de drie maanden zijn of het inspecteren van de banden na vijf jaar gebruik. Dit is een goede oplossing die we leveren tegen vooraf bepaalde kosten. Het vermindert ongeplande reparaties en interventies.

 

Voorspellende en preventieve onderhoudscocktail

De twee stijlen van trailer onderhoud sluiten elkaar echter niet uit. U kunt een preventief onderhoudsprogramma uitvoeren waarmee u uw trailers voor een service inplant en onderdelen vervangt volgens een vooraf gedefinieerde kalender. Tegelijkertijd kunt u voorspellend onderhoud gebruiken om u te attenderen op onderhouds- en reparatiewerkzaamheden die mogelijk sneller moeten worden uitgevoerd.

 

Pay as you Go

Hoewel we voorspellende en preventieve programma’s voor traileronderhoud bieden, is een snelle reparatie en onderhoud soms de juiste oplossing. Om uw dagelijkse routes zoveel mogelijk intact te houden, kunt u uw trailer laten repareren op een specifieke locatie op uw afleverroute. Uw trailer zou op de weg naar Milaan een eenmalig mechanisch probleem kunnen ondervinden, met een mogelijke vertraging tot gevolg voor uw bezorging en beschadiging van uw reputatie op het gebied van leveringsbetrouwbaarheid.

 

Europese pech hulpdienst voor transporteurs

Bij TIP en Toscon maken we er een sport van om u in deze situaties te helpen, dankzij onze pan-Europese service voor onderhoud en herstel van defecten. We hebben een netwerk van meer dan 70 workshops in 16 landen die 24-uurs ondersteuning bieden, 365 dagen per jaar. Met ondersteuning in 18 nationale talen, zullen onze toegewijde en ervaren TIP- en Toscon-medewerkers assistentie langs de weg verlenen om uw chauffeurs zo snel mogelijk weer op weg te helpen.

Wij garanderen lage kosten, vaste tarieven via onze lokale leveranciersovereenkomsten en vaste gesprekskosten. U kunt de voortgang van het onderhoud of de reparatie online volgen en eenvoudig betalen met “Pay as you Go” wanneer u de service gebruikt. Voor meer informatie over hoe Toscon u kan voorzien van ‘voorspellend’, ‘preventief’ of ‘Pay as you go’-onderhoud en reparaties, neemt u contact op met TIP via dit formulier.